Biografie

Pieternel Tils“Muziek is genezing, genot en nieuwsgierigheid, maar ook verwarring, verdriet en perfecte imperfectie. Het is menselijk en tegelijkertijd buitenaards. Ik hoop via mijn muziek écht contact te leggen met de luisteraar, en ervoor te zorgen dat zij de concertzaal anders verlaten dan hoe zij binnenkwamen. Al is het maar een miniem verschil; een kleine gedachte of een nieuw gevoel.” – Pieternel

Pieternel Tils (1999) is een jonge Nederlandse violiste. Zij begon op vijfjarige leeftijd en werd toen ze elf was toegelaten tot de Academie Muzikaal Talent. Daar kreeg zij les van Liesbeth Ackermans, en later van Ilona Sie Dhian Ho, bij wie zij haar studie vervolgde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Sinds oktober 2019 studeert zij als Erasmusstudente (mogelijk gemaakt door het uitwisselingsprogramma van de EU) voor een jaar aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ in Berlijn, bij Stephan Picard.

Pieternel volgde masterclasses bij Emmy Verhey, Daniel Rowland, Hagai Shaham en Mauricio Fuksm, tijdens internationale zomercursussen in Duitsland, Frankrijk, Italië en Canada. Ze soleerde met het Combattimento, Wroclaw Chamber Orchestra, en een aantal jeugdorkesten. Tijdens verschillende samenwerkingsprojecten tussen professionals en jong talent, speelde ze samen met het Rubens Consort, Nino Gvetadze, Maja Bogdanovic en leden van het Radio Filharmonisch Orkest. Ze is eersteprijswinnaar van Het Nederlandse Vioolconcours (2016, categorie Davina van Wely, 14-17 jaar), en het Prinses Christina Concours (2018, Regio West 1, Rotterdam). In augustus 2016 werd haar de Labberté-Hoedemaker prijs toegekend van het Peter de Grote Festival. Ook mag zij zich laureaat noemen van de Meesterproef van Classic Young Masters.

Samen met Jorian van Nee (piano) en Florianne Remme (cello) vormt ze het Audax Trio. Zij ontmoetten elkaar via hun gezamenlijke liefde voor kamermuziek, en sindsdien spelen zij heel graag samen. Ondanks dat zij alledrie in andere landen wonen en studeren, komen zij regelmatig samen om een repertoire op te bouwen en concerten te geven. Zo namen zij in 2019 deel aan de Zeister Muziekdagen, waar zij masterclasses ontvingen van onder anderen Boris Giltburg, Alexander Pavlovsky en Elisabeth Leonskaja.

Pieternel speelt op een viool gebouwd door Serafino Casini uit 1901, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.